promowane

Impreza z sushi – o czym warto pamiętać?

Impreza z sushi – o czym warto pamiętać?

Planując imprezę z sushi warto wcześniej się do tego odpowiednio przygotować. Przyda się tutaj nie tylko lista zakupów, ale także wiedza na temat tego, jak sprawić, by potrawy smakowały wyjątkowo. Poniżej znajdziecie kilka informacji na ten temat.

Sushi w Polsce stało się już bardzo popularne i właściwie w każdym markecie możemy znaleźć produkty, które są potrzebne do zrobienia tego dani w domu. Oczywiście pojawiają się zarówno te lepszej i gorszej jakości. Jeśli planujemy przygotować sushi na imprezę powinniśmy postarać się znaleźć składniki jak najwyższej jakości. Czas spędzony ze znajomymi w ten sposób na pewno będzie wyjątkowy.

Warto pamiętać, że na przygotowanie sushi potrzebujemy dosyć dużo czasu, szczególnie jeśli zależy nam na właściwym wyglądzie tej potrawy. Wiele również zależy od tego ile osób planujemy zaprosić na imprezę. W Internecie z pewnością znajdziecie przepisy, w których znajdziecie informacje na temat poszczególnych porcji. Przygotowania powinniśmy zacząć od zebrania wszystkich niezbędnych składników.

Co będzie niezbędne do przygotowania sushi?

Oczywiście wiele zależy od tego, jakiego rodzaju sushi będziemy mieli zamiar przygotować. Mimo wszystko podstawowym składnikiem każdego z nich będzie odpowiednio dobrany ryż do sushi – krótkoziarnisty. Oprócz tego niezbędne będą algi morskie, sos sojowy, ocet ryżowy, pasta wasabi oraz reszta składników, którymi będziemy wypełniać sushi. Tutaj mamy sporą dowolność, ponieważ mogą to być zarówno ryby, jak i warzywa, a niekiedy też awokado. Pamiętaj by nie kupować zbyt wiele składników. Jeśli to twoja pierwsza impreza to najlepiej będzie wykonać to najprostsze sushi.

Bazą będzie oczywiście specjalny ryż oraz arkusze nori. Jeśli chodzi o ryby, najlepiej wybrać łososia lub tuńczyka – dobrze smakują na surowo. Oprócz tego możemy użyć ugotowanych krewetek lub gotowych paluszków krabowych. Nadadzą się również inne ugotowane skorupiaki. Nie zapominajmy również o takich dodatkach jak sos sojowy, wasabi, imbir czy sezam.

Zobacz zestawy sushi Żoliborz – więcej dowiesz się na stronie Gold Sushi

Pamiętajmy również o akcesoriach, które są potrzebne do przygotowywania sushi. Potrzebna będzie deska do krojenia, deska na której ułożycie sushi, ostre noże, bambusowe maty do zwijania rolek, małe miseczki z wodą – do moczenia rąk, małe miseczki na sos sojowy (dla każdego), garnek do ryżu oraz pałeczki i zestawy do sushi. Wszystko to można znaleźć w większych sklepach. Pałeczki mogą być jednorazowe. Nie musisz kupować specjalnego, ozdobnego zestawu.

Jak przygotować sushi?

Kiedy już pokroisz i przygotujesz wszystkie składniki. Kolejnym krokiem będzie umiejętne ich połączenie. Na początku na specjalnej bambusowej macie należy umieścić arkusz nori. Następnie moczymy ręce w zimnej wodzie, by uniknąć przyklejania ryżu do rąk. Czynność powinniśmy powtarzać za każdym razem. Rozkładamy cienką warstwę ryżu na arkuszu, a następnie rozkładamy na nim (mniej więcej na środku) poszczególne składniki. Górny brzeg nori można delikatnie posmarować wasabi. Kolejnym krokiem będzie mocne zwinięcie nori za pomocą bambusowej maty. Zwijanie należy zacząć od dolnego brzegu. Następnie kroimy gotową rolę na mniejsze kawałki. Danie jest gotowe.